– even voorstellen –

Hoi allemaal,

Mijn naam is Gerdina van Ommen. Ik ben 52 jaar, getrouwd met Nico en moeder van Xander (19) en Daphne (17). Toen ik ongeveer 6 jaar was, ben ik al gaan volleyballen bij SNA. Op dit moment volleybal ik bij de recreanten en ik heb daarnaast jarenlang training gegeven aan de volleyballende jeugd, waaronder mijn dochter.
Mij is gevraagd of ik me beschikbaar wil stellen als vertrouwenspersoon voor SNA en dat doe ik met veel plezier. In mijn werk bij de politie ben ik ook al een aantal jaren vertrouwenspersoon, dus dit werk is mij niet vreemd.

Maar een vertrouwenspersoon bij een sportvereniging, is dat nodig dan? Het antwoord hierop is (helaas) ja. Want net als b.v. op je werk of op school kan je ook bij een sportvereniging te maken krijgen met grensoverschrijdende omgangsvormen. Dit kan zich in allerlei vormen uiten. Het kan gaan om pesten, intimidatie of discriminatie, agressie of seksuele intimidatie.
Het gaat bij al deze vormen over het feit dat er een grens wordt overschreden, jouw grens. En dat er dingen tegen je gezegd worden of met je gedaan worden, die niet oké zijn! Of dat je ziet dat er bij een teamgenoot dit soort dingen gebeuren. Dat kan zowel als je met elkaar aan het sporten bent, maar ook online in b.v. een appgroep.

Om je een beeld te geven waar het over kan gaan, hier een paar voorbeelden:

  • Je wordt buitengesloten in een appgroep
  • Er worden steeds beledigende opmerkingen gemaakt over je uiterlijk
  • Je wordt regelmatig onnodig hard vastgepakt door je trainer of een teamgenoot
  • Er worden seksueel getinte opmerkingen naar je gemaakt in het veld of online
  • Er worden steeds grappen gemaakt over je afkomst
  • Er wordt regelmatig op je gescholden als je iets niet goed doet door je trainer of een teamgenoot
  • Er wordt gezegd dat je er niets over tegen je ouders of andere mensen mag zeggen, dat het jullie geheim is

Dit is maar een kleine opsomming van voorbeelden. Het gaat er om dat als er iets gebeurt dat over jouw grens gaat en waar jij je niet goed bij voelt, dat niet oké is. Dat kan heel groot zijn, maar ook iets kleins.
Veel zaken kan je ook bespreken met je trainer of met je ouders b.v. Maar het kan ook zijn dat je er eigenlijk met niemand die je kent over durft te praten. Dan is het fijn dat er een vertrouwenspersoon is om eens – zonder verdere verplichtingen – mee te praten.
Ik ga heel graag met je in gesprek hierover om naar je verhaal te luisteren, eventueel samen te kijken wat we aan de situatie kunnen veranderen of hoe je zelf met de situatie om kunt gaan. En je kan me ook bellen of appen als je gewoon een vraag hebt over grensoverschrijdende omgangsvormen of als je je b.v. zorgen maakt om een teamgenoot. Alles wat wij samen bespreken is vertrouwelijk en blijft, als jij daar voor kiest, tussen ons.

Je kunt mij bellen of appen op 06 – 37022355 of een mail sturen naar gerdinavanommen@upcmail.nl. We kunnen online in gesprek gaan, maar ook eventueel ergens afspraken als je dat prettiger vindt.

Samen kunnen we op deze manier voor zorgen dat je op een veilige en fijne manier kunt sporten en vooral heel veel plezier hebt met elkaar!