meisjes gymIMG_1054

DE SELECTIE is MIV sept 2020 GESTOPT.

Ivm gebrek aan trainers hebben we helaas moeten besluiten om de afdeling selectie Turnen m.i.v seizoen 2020-2021, op te heffen. Er is bij diverse verenigingen in de regio rondgevraagd, Rayon Dordrecht van de KNGU is benaderd, maar helaas heeft dit geen nieuwe trainers opgeleverd. We hopen natuurlijk dat we de selectie (die al bestond vanaf eind jaren ’70) weer te kunnen starten.

Hoe kom je in de selectiegroep?

Je kan niet zelf beslissen of je naar de selectie gaat. Je wordt hiervoor benaderd door je trainster naar aanleiding van je trainingsresultaten / wedstrijdresultaten. In eerste instantie ga je dan voor een proefperiode van 4 weken naar de selectie. In die proefperiode moet je voldoen aan een aantal eisen. Zo moet je een aantal basisvaardigheden onder de knie hebben, maar je moet ook beschikken over lef, inzet, lenigheid, kracht, leergierigheid (oefenstof moet je uit je hoofd kennen) en motivatie. Als de trainsters van mening zijn dat je niet over deze capaciteiten beschikt (dit is ook van toepassing na de proeftijd)en je niet mee kan draaien in het wedstrijdseizoen dan wordt de proefperiode helaas afgerond.

Hoe ziet een selectieles er uit? 

Een selectieles is opgebouwd uit een warming up, kern 1, kern 2 en een slot:

– De warming up –> deze kan bestaan uit een traditionele warming up met grond/loopvormen, warming op muziek en met materiaal.

– Kern 1 –> Een specifiek methodisch element wordt uit elkaar gehaald zoals bijvoorbeeld de overslag in stations bij elke station leren de turnsters een fase uit het element die later aan elkaar gekoppeld worden als 1 beweging.

– Kern 2 –> Na de pauze komt kern 2 dit is een beweging/oefening die de turnsters al beheersen, alleen kan deze nog beter uitgevoerd worden of een gecombineerd worden met een ander element. In kern 2 worden in de wedstrijdperiode altijd de oefeningen geoefend.

– Slot —> Na het opruimen van de toestellen nog een afsluitend praatje, een tikspel, bewegen op muziek, yoga of een balspel.

Positief en veilig sportklimaat

De trainsters geven turnlessen met de visie van het positieve en veilige sportklimaat. POSITIEF COACHEN staat centraal in alle trainingen. Elke turnster moet zich veilig en welkom voelen in onze selectiegroep en de kans hebben om zich turn-technisch en sociaal te ontwikkelen. Het plezier in de sport is belangrijker dan winnen! De ouders van de selectieleden coachen ook positief gezellig met ons mee, toch?! Meer info: www.veiligsportklimaat.nl

Kunstturnen

Kosten voor de ouders (eigen kosten) 

Turnpakje, trainingspak, wedstrijdbijdrage en activiteitenbijdrage.

Wedstrijden

De turnsters hebben verschillende individuele turnwedstrijden per jaar, ook zijn er teamwedstrijden zoals bijv. de springwedstrijden. Heel veel van deze wedstrijden zijn uit wedstrijden en niet in onze eigen gymzaal, het is de verantwoordelijkheid van de ouders dat de turnster op tijd bij de desbetreffende gymzaal is.

Leeftijdsindeling

Voorgeschreven oefenstof

Mini –> 6 jaar (in het wedstrijdjaar wordt je 7)

Voor instap –> 7 jaar (in het wedstrijdjaar wordt je 8)

Instap –> 8 jaar (in het wedstrijdjaar wordt je 9)

Pupil 1 –> 9 jaar (in het wedstrijdjaar wordt je 10)

Pupil 2 –> 10 jaar (in het wedstrijdjaar wordt je 11)

Jeugd 1 –> 11 jaar (in het wedstrijdjaar wordt je 12)

Keuze oefenstof

Jeugd 2 –> 12 jaar (in het wedstrijdjaar wordt je 13)

Junioren –> 14 en 15 jaar

Senioren –> 16 jaar en ouder

Trainingstijden

Zie kopje training