Binnen onze vereniging worden diverse trainingen op gebied van turnen aangeboden. Hieronder vindt u een kort uitleg.

*Peuter/Kleutergym.
De belangrijkste motorische ontwikkeling bij kinderen doet zich voor tussen de 2 en 7 jaar. Belangrijk kenmerk van de motorische ontwikkeling is dat deze ontwikkeling verloopt van algemeen naar specifiek. En dus komen er diverse (toestel-) situaties aan bod, waarbij het kind geprikkeld en gestimuleerd wordt om;
– Bewegingen te kunnen uitvoeren /verbinden / aanpassen in veranderende (toestel-situaties)
– Realiseren van bewegingsritme / evenwicht / oriëntatie / reactievermogen
Het is niet de bedoeling dat we van iedere kleuter een topturnster / topturner gaan maken. Maar tijdens de kleutegymlessen wordt de basis gelegd voor ieder andere sport. Verder staat gezelligheid natuurlijk ook centraal!

*Recreatiegym jeugdleden vanaf groep 3 t/m Voortgezet Onderwijs + Jongens vanaf Groep 6/7.
Na de kleuterfase kiest een kind voor een andere sport of gaat verder in het gymmen / turnen. Via een speelse opbouwende manier worden allerlei onderdelen van het turnen aangeleerd. Er worden situaties gecreëerd om een koprol wat makkelijker aan te leren door bijvoorbeeld een schuine helling te maken. (een underload situatie). Als dat onder de knie is wordt het wat moeilijker gemaakt door helling weg te laten (upperload situatie). Uiteindelijk wordt dit uitgebreid tot bijvoorbeeld een salto.
Richtlijn voor oefenstof is het Nationaal Turn Systeem (NTS). Dit zijn voorgeschreven opbouwende oefeningen die aansluiten bij de ontwikkelingen van het kind.

*Jongensgym Groep 3 t/m groep 6
Wegens toename van de jongens is er een aantal jaren geleden een aparte jongensgroep gestart (alleen in Bleskensgraaf) Vergeleken met de meisjesgroepen is er iets meer aandacht voor spelvormen. Maar ook hier worden de echte turnonderdelen aangeleerd. Mocht er een kind zijn die meer belangstelling heeft voor het “echte turnen” dan kan hij besluiten om bij de meisjes te gaan.

*Dames / Heren Fitgym
vanaf ong. 18 jaar tot…..100… Sinds september 2006 bestaat in Bleskensgraaf “Fitgym”. De inhoud is zeer divers. De warming-up bestaat uit of aerobics, conditiegerichte loopvormen of oefeningen op banken / lange mat. Soms is er een conditiecircuit (30 sec. actie – 30 sec. rust) gericht op diverse spiergroepen / lenigheid / kracht.
Tijdens het tweede deel komen de toestellen aan bod; balk, brug, trampoline noem maar op. Het maakt niet uit of je een turnachtergrond hebt of niet, voor iedereen zijn er oefeningen / mogelijkheden om oefeningen uit te voeren die spierversterkend zijn, of de coördinatie / evenwicht stimuleert. Door de verschillende sportieve achtergronden wordt iedereen door elkaar geprikkeld om bepaalde turnonderdelen uit te voeren. Veiligheid staat natuurlijk voorop en dus wordt er door meerdere mensen geholpen / gevangen, en wordt er gebruik gemaakt van underload situatie’s (Bijv. schuine zachte helling bij flik flak)
Iedereen doet op zijn eigen niveau zijn ding!