Algemeen

Judo is een sport voor iedereen. Voor jong en oud en voor zowel meisjes als jongens. Duizenden judoka’s beoefenen in de recreatieve sfeer met veel enthousiasme de judosport. Daarnaast is judo ook een Olympische wedstrijdsport. Wie kent onze Olympische medaillewinnaars Anton Geesink, Wim Ruska, Henk Numan, Ben Spijkers, lrene de Kok, Theo Meijer, Mark Huizinga, Claudia Zwiers en Jenny Gal niet. Veel judoka’s zijn actief in de wedstrijdsport. Zij trachten elkaar met een judoworp op de mat te werpen of hun tegenstander met behulp van een grondtechniek onder controle te krijgen. Een judoka gebruikt de kracht van zijn tegenstander om deze te overmeesteren.

Judo werd door Jigoro Kano (1860-1938) ontwikkeld vanuit de traditionele Japanse vechtkunst Jiu-Jitsu. Voor de pedagoog Kano was Judo niet zomaar een sport. Hij beschouwde het vooral als een opvoedkundige methode. Door Judo leer je positief omgaan met agressie. Judo is bovendien beschaafd. Zonder je tegenstander te blesseren, leer je hem of haar te overmeesteren. Een van de belangrijkste uitspraken van Jigoro Kano luidt: ‘Judo kun je alleen maar leren door het te doen!’

[Bron: www.judobondnederland.nl]

SNA en judobond

In Bleskensgraaf wordt judo gegeven door SNA (Sport na Arbeid) aan voornamelijk jeugd vanaf 6 jaar. In de nieuwe sporthal van Bleskensgraaf wordt elke dinsdag judo gegeven om 18:00 uur vanaf 6 jaar en om 19:00 uur vanaf 9 à 10 jaar.

Judo bij SNA is niet specifiek gericht op de wedstrijdsport. Samen met de omliggende judoverenigingen worden wel 5 à 6 onderlinge wedstrijden per jaar georganiseerd op zaterdag. Deze wedstrijden zijn uitermate geschikt voor beginnende judoka’s. Meedoen hieraan is leuk, maar niet verplicht. Je kunt ook alleen trainingen op de dinsdagen volgen.

SNA is aangesloten bij de judobond, dit is een soort waarborging van kwaliteit. De docent(en) hebben daar hun opleiding gevolgd en elke lid kan gebruik maken van de activiteiten van de grootste vechtsport bond van Nederland.

Lijkt het je leuk?

Kom dan eens kijken op een van de twee judolessen die op de dinsdag in de nieuwe sporthal van Bleskensgraaf worden gegeven. Als je sportkleding meeneemt (joggingbroek en T-shirt met lange mouwen die tegen een stootje kunnen) mag je ook meedoen. Als je besluit lid te worden, kun je zelf of via de judoleraar een judopak aanschaffen.

Als je gaat sporten, en voor judo in het bijzonder: doe je sieraden af (ringen, oorbellen, kettingen etc.). Let op dat je ook niet te lange nagels hebt. Als je hierop let worden blessures voorkomen.

Groeten en misschien tot ziens!

Judoka Ed Brandt

Training

Trainingstijden Bleskensgraaf

Dag Tijd Zaal Team Trainer
Maandag
Dinsdag 18:00-19:00
19.00-20.00
zaal 1 groep 1
groep 2
Ed
Donderdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag

Trainers:

Ed Brandt